Babymassage

Shantala babymassage

De Shantala babymassage, vanaf 6 weken tot 9 maanden oud.

Eerste een stukje geschiedenis.

Deze methode voor het masseren van baby’s, is ontdekt door de Franse arts Frederick Leboyer. Hij ontmoette tijdens een van zijn reizen in India een moeder. Haar naam was Shantala en ze zat langs de weg in Calcutta haar baby te masseren. Het inspireerde dr. Leboyer en hij liet een studie los op deze massagevorm.

Er werden aanpassingen gedaan in de snelheid en de kracht waarmee deze massage werd uitgevoerd. In het westen zijn wij bekend met het langzaam en zacht uitvoeren van een massage, in India voeren ze massages veel sneller en krachtiger uit.

De Shantala massage is ritmisch en aandacht en respect vormen de basis.

Waarom is het masseren van je baby nou belangrijk?

Gemasseerde en dus relaxte baby’s maken minder stresshormonen aan. Dat maakt ze niet alleen meer ontspannen, ook de hersenstructuur kan zich hierdoor beter ontwikkelen. Deze hersenstructuur is belangrijk is onderanderen verantwoordelijk voor het geheugen.

Verder blijkt het serotonine-niveau (mede bepalend voor een prettige stemming en die leuke lachjes van je baby) omhoog te gaan bij deze massage.

Tot slot heeft de Shantala massage invloed op het niveau van het oxytocine hormoon, oftewel “het knuffelhormoon”. Dit hormoon speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen, romantische interacties en is je baby beter weerbaar tegen stress.

Win, win, win dus!

Babymassage in de kraamperiode

Voor de hele kleintjes

In de kraamperiode, vanaf de geboorte tot 6 weken oud.

Hoera! Eindelijk is je kleintje er.

Je baby verlangt naar geborgenheid en lichamelijke warmte, nu hij of zij opeens na 9 maanden in zijn eigen bedje ligt. Het is even wennen aan aan de nieuwe omgeving buiten de warme baarmoeder.

Door in de kraamperiode te starten met de babymassage versterk je de liefdesband, intesifiseer (??) je de hechting en dat komt de rust ten goede.

De technieken voor deze massage zijn makkelijk aan te leren, aangezien jij als kersverse mama nog moet herstellen.

Tijdens het masseren communiceren je handen met je baby, wat er voor zorgt dat je op een andere manier je baby nóg beter leert begrijpen. Deze aanrakingen versterken de band en liefde tussen jou en je kleintje. Ondertussen ontstaat er ook een basis van vertrouwen en ontspanning die een goede bodem vormen voor de baby om mee op te groeien.

Ohja, deze massage kan ook erg nuttig zijn als je kleintje veel huilt, onrustig is of zich overstrekt!

Slaaplekker babymassage

Geen zorgen, je bent niet de enige die moeite heeft met het laten slapen van je baby!

Deze massage is er speciaal voor baby’s die moeilijk in slaap kunnen komen. Een slaapritueel dat je baby houvast en duidelijkheid heeft.

De slaap lekker massage is een korte massage waardoor je kleintje lekker rustig wordt en in slaap valt.

Bij voorkeur voer je de massage uit, terwijl je kleintje in zijn of haar wiegje ligt. Lukt dit niet, geen zorgen. Deze massage is ook uit te voeren op een plek als de badkamer. Het aller belangrijkste is dat je als ouder ontspannen bent.